OBCHODNÍ ZÁSTUPCE

Hledáme obchodní zástupce pro Českou republiku a pro  Slovensko. Bližší informace na níže uvedeném kontaktu.     

Zdeněk Hejzlar, tel.: 724 827 432, zdenekhejzlar@seznam.cz.

Arónie ( A. melanocarpa (Michx.) Elliott) – přírodní produkt pro metabolické poruchy?

Autoři:

Nutrients 2022 , 14 (13), 2688; https://doi.org/10.3390/nu14132688 – 28. června 2022

Citace: Abnormální metabolismus látek v těle může vést k metabolickým poruchám, mezi které patří obezita, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, hypertenze, chronické onemocnění ledvin, onemocnění jater nebo rakovina.

Potraviny bohaté na antioxidanty mohou pomoci při prevenci a léčbě různých typů poruch. Plody aronie jsou bohaté na polyfenoly, zejména kyanidy, a proto mohou vykazovat příznivé zdravotní účinky.

Cílem této studie bylo shrnout a systematizovat zprávy o účincích aronie na různé metabolické parametry. Byly přezkoumány studie z let 2000 až 2021 publikované v databázích PubMed a Google Scholar.

Přehled studií ukazuje, že aronie může mít pozitivní vliv při dyslipidémii a hypertenzi a může zvyšovat antioxidační obranné mechanismy organismu. Protizánětlivý účinek zase se může promítnout do snížení rizika metabolických poruch po delší dobu užívání.

Změny hladin glukózy byly hlášeny studiemi, ve kterých intervence trvala déle než 10 týdnů u pacientů s poruchami metabolismu sacharidů. Účinky ochrany jater, inhibice agregace krevních destiček, snížení hladiny kyseliny močové a ochranného účinku na ledviny vyžadují další potvrzení v klinických studiích na lidech.

Konzumace plodů aronie neměla vliv na antropometrická měření; zdá se však, že plody aronie lze doporučit při mnoha metabolických poruchách díky bohatosti bioaktivních složek.

Plody aronie černé (Aronia melanocarpa) v prevenci chronických onemocnění

Autoři: Tunde Juriková , Jiří Mlček , Soňa Skrovánková , Daniela Sumczynski , Jiří Sochor , Irena Hlaváčková , Lukáš Snopek a Jana Orsavová

Molecules 2017, 22(6), 944; https://doi.org/10.3390/molecules22060944 – 07. června 2017.

Citace: V posledních letech se stále více zaměřuje pozornost na využití přírodních zdrojů antioxidantů v prevenci chronických onemocnění.

Arónie černá (Aronia melanocarpa) představuje méně známý ovocný druh využívaný především jako šťávy, pyré, džemy, želé a víno, jako významná potravinářská barviva nebo doplňky výživy. Ovoce je ceněno jako velký zdroj antioxidantů, zejména polyfenolů, jako jsou fenolové kyseliny (neochlorogenní a chlorogenové kyseliny) a flavonoidy (anthokyany, proanthokyanidiny, flavanoly a flavonoly), zejména kyanid-3-galaktosid a kyandin-3-arabinosid, např. stejně jako (-)-epikatechinové jednotky.

Plody Aronie melanocarpa díky přítomnosti a vysokému obsahu těchto bioaktivních složek vykazují širokou škálu pozitivních účinků, jako je silná antioxidační aktivita a potenciální léčivé a terapeutické přínosy (gastroprotektivní, hepatoprotektivní, antiproliferativní nebo protizánětlivé aktivity ).

Mohly by také přispět k prevenci chronických onemocnění včetně metabolických poruch, diabetu a kardiovaskulárních onemocnění, protože mají podpůrný vliv na lipidové profily, plazmatickou hladinu glukózy nalačno a hladinu krevního tlaku.

Antidiabetické účinky Aronia melanocarpa a její další terapeutické vlastnosti

 
Volný článek PMC

Citace:

Diabetes je celosvětová pandemie, která si vyžaduje naléhavou pozornost kvůli své rostoucí prevalenci a ekonomické zátěži. Proto se zkoumá mnoho alternativních terapií pro antidiabetické vlastnosti, vzhledem k neúčinnosti současných léčebných postupů.

Z tohoto pohledu byla Aronia melanocarpa neboli aronie černá zkoumána pro své terapeutické vlastnosti v mnoha studiích, zejména pro svou schopnost bojovat proti oxidativnímu stresu vyvolanému hyperglykémií a makrovaskulárním komplikacím diabetu včetně kardiovaskulárních onemocnění.

Arónie pochází z východních oblastí Severní Ameriky a je byla hojně vysazována také v Evropě a Asii. Několik studií in vivo ukázalo antioxidační vlastnosti šťávy z plodů, kde bylo pozorováno významné snížení markerů oxidačního stresu.

Některé ze silných bioaktivních sloučenin přítomných v plodech a dalších částech rostliny byly identifikovány jako (-)-epikatechin, kyselina chlorogenová, kyselina nechlorogenová a kyandin-3-galaktosid.

Celkově lze arónii považovat za dobrý zdroj antioxidantů, který je účinný v boji proti oxidativnímu stresu vyvolanému hyperglykémií.