Jiné názvy: červená jeřabina, jeřáb červený


Červená jeřabina, botanicky jeřáb ptačí, je přímo rostoucí strom s mladými plstnatými, později olysalými větvemi, dosahující výšky až 5 metrů. Z oplodněných bílých květů vznikají oranžové až červené plody. Jeřáb ptačí má dva poddruhy.

Zatímco jeřáb ptačí pravý má lístky po celém obvodu čepele zoubkovité, pak poddruh jeřáb ptačí moravský má lístky mělce pilovité jen v horní třetině. Plody tohoto druhu jsou přímo jedlé, sladkoplodé. Na Moravě se občas setkáváme také se zavlečeným druhem oskeruše domácí, dříve zvaným jeřáb oskeruše, který má plody ve tvaru malých hruštiček. Červená jeřabina se sbírá koncem srpna a v průběhu září.

Plody obsahují organické kyseliny, vitamín C, glukózu, sorbit, sorbózu, třísloviny, pektiny, antokyany, silici, flavonoidy a hořčiny.

Z květů jeřabin se připravuje koupel nohou nebo rukou, u dětí pak celková koupel při mírných formách atopického ekzému.

Květy jeřábu obsahují kromě jiného látku velmi podobnou ženským hormonům, a proto se doporučuje při veškerých potížích tohoto druhu. Podává se jako nálev 3x denně před jídlem.

Podle tradice zavlekla oskeruše domácí na Moravu napoleonská vojska. Je zajímavé, že vojáci Napoleonovy armády používali plody při tehdy hojných průjmových onemocněních.

Zdravotní účinky plodů červené jeřabiny

- velmi účinně působí na revma

- rozrušuje a vyplavuje močový písek a drobné kaménky

- zvyšuje vylučování moči u ledvinových chorob, charkterizovaných snížením funkce ledvin

- podporuje vylučování žluče do střev, což podporuje proces trávení ve střevech

- regulátor stolice, zvláště v případech, kdy se jedná o trvalý, mírný průjem bez vážnějších příčin

Pramen: Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin, 1. - 6. díl